Post-Twitter, osa 2: Threads, Mastodon ja Bluesky

Pari mastodonttia

Vikasietotila jatkaa Twitterin jälkeisen mikroblogi(!)maailman kartoittamista. Sitten viime jakson Threads on tullut myös suomalaisten käyttäjien saataville ja varjoissa kuiskitaan federaatiosta. Oppaana matkalla toimii Roni ”Rolle” Laukkarinen, joka on hommassa keskivertoa pätevämpi mm. siksi, että hän pyörittää omaa Mastodon-instanssia nimeltä Mementomori.social.

Käsittelemme muun muassa sitä, miksi Threads (1:50) tuntuu samaan aikaan sekä tylsältä että hyvin kummalliselta kurkistukselta aivan toisenlaisten ihmisten internetiin, miksi Rolle päätyi perustamaan oman Mastodon-palvelimen (17:54) sekä pohdimme Blueskyn protokollan vahvuuksia sekä aktiivisuuseroja Threadsiin verrattuna (30:22).

Mikäli haluat kuulla Vikasietotilaa joka viikko, meillä on sinulle hyviä uutisia! Joka toinen viikko ilmestyvien ilmaisjaksojen lisäksi teemme väliviikkoina Pikasietotila-jaksoja, jotka ovat maksavien asiakkaiden lisäetu. Lisätietoja ja tilausohjeet löydät Supporting Cast -sivuiltamme. Maksulliset jaksot voi kuunnella millä tahansa soittimella – siis myös esimerkiksi Spotifystä –, mutta vaihtoehtoisesti voit tilata Vikasietotilan lisäjaksot myös suoraan Applen podcast-palvelusta.

Jaksokuva: WolfmanSF, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Vinkit

Rollen vinkki on Beeper

Panun vinkki on Typelit

Karin lukuvinkki on Ralph Naderin kynät

Materiaalit

Vikasietotila fediversessä: @4686898@ap.podcastindex.org

‎Decoder with Nilay Patel: Federation is the future of social media, says Bluesky CEO Jay Graber di Apple Podcasts

Threads on Mastodon and The Bright Future of the Fediverse

Data Suggests Threads Is Seeing More Daily Users in the US Than X

Ghost is federating over ActivityPub to become part of the world’s largest publishing network.

Newsletter platform Ghost adopts ActivityPub to ‘bring back the open web’

Threads has entered the fediverse

Can ActivityPub save the internet?

How Threads will integrate with the Fediverse

Lari Lohikoski: Tämähän on mahtavaa: jos haluat että Bluesky-postauksiasi voi seurata myös Mastodonista ja muista Fediverse-palveluista (Threads myös tulossa) käsin, yksinkertaisesti seuraa tiliä @ap.brid.gy ! Sama toimii myös toisin päin.

Mikko Husari: Jotenkin en itse ole innostunut tuosta bsky-bridge-hommasta. Lähinnä siksi, että se ei ole aitoa federointia vaan perustuu yhteen instanssiin jota on kustomoitu kopioimaan viestejä verkkojen välillä.

Threads and the Fediverse – A Smarter Battle Plan to Protect the Open Social Web


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *