Miksi on niin vaikeaa päättää, kenet sensuroidaan netissä?

Ei lemmikkejä -kyltti ja koira sylissä

Moderointi eli rajan vetäminen siihen, mitä netissä saa sanoa ja mitä ei saa sanoa, on monestakin syystä viheliäisen vaikea ongelma. Siinä törmäävät yhteen eri maiden lakikäytännöt, ohjelmistokehittäjän tapa hahmottaa maailmaa loogisesti yksinkertaisten sääntöjen takia, tietokoneohjelmien tekniset rajoitteet, ihmisjoukkojen yhteismitattomuus, oikeus valita asiakkaansa ja useita muitakin kulmia. Vikasietotila lähtee tutkimusmatkalle läpi moderointiviidakon, välineinään vain puhdas järki ja toivo paremmasta.

Mikäli haluat kuulla Vikasietotilaa joka viikko, meillä on sinulle hyviä uutisia! Joka toinen viikko ilmestyvien ilmaisjaksojen lisäksi teemme väliviikkoina Pikasietotila-jaksoja, jotka ovat maksavien asiakkaiden lisäetu. Lisätietoja ja tilausohjeet löydät Supporting Cast -sivuiltamme. Maksulliset jaksot voi kuunnella millä tahansa soittimella – siis myös esimerkiksi Spotifystä –, mutta vaihtoehtoisesti voit tilata Vikasietotilan lisäjaksot myös suoraan Applen podcast-palvelusta.

Vinkit

Panun suositus on Tana

Karin suositus on Dismantling public values, one data center at the time

Materiaalit

Moderated Content -podcast: Casey Newton On His Holiday Reading List

OSI-malli

Section 230

Mike Masnick: Has Wired Given Up On Fact Checking? Publishes Facts-Optional Screed Against Section 230 That Gets Almost Everything Wrong

Stratecheryn 8chan-postaus: A Framework for Moderation

Stratechery: Moderation in Infrastructure

A fediverse spam crisis highlights an inherent flaw in the decentralized social networking model: Some people are bad at updating and maintaining their apps.

No Vehicles in the Park

Dan Luu: Why it’s impossible to agree on what’s allowed


5 vastausta artikkeliin “Miksi on niin vaikeaa päättää, kenet sensuroidaan netissä?”

 1. mistä syystä en saa toimimaan teidän podcasteja firefoxilla missä on asennettu mainoksenesto-ohjelmisto? ei toimi kännykällä taikka työpöydällä?

  • Tuohon on vaikea vastata tietämättä mitä filttereitä sulla on käytössä, mut voisiko olla että jokin siellä osuu käyttämämme podcast-CMS:n eli Megaphonen CDN:iin?

 2. mitä pidempään tutkin teidän scriptipoliitikkaa niin teidän scriptit menee kyllä vahvasti ristiin teidän puheiden kanssa kun olette selvästi valmiit myymään kuuntelijoidenne datan suuryrityksille oman suosionne pönkittämiseksi. harkitsin kuukausittaista sponsorointia mutta miksipä minä näistä maksaisin kun olen maksanut jo datallani?

  • Mistä skripteistä puhut? Tällä saitilla on GDPR-kompliantti ja mahdollisimman riisuttu kävijätilastointi.

   Podcast-audion puolella taas on yksi kolmannen osapuolen tilastointipulikka eli Chartable ja loput tulee suoraan CMS:stä eli Megaphonelta eikä niihin käyttäjänä valitettavasti pääse vaikuttamaan.

   Sivuhuomiona: Joskus on pohdittu, miten hyvin jenkkiläisten podcast-CMS:ien tilastointikäytännöt mahtaa olla yhteensopivia GDPR:n kanssa, koska siinähän ei käytännössä käyttäjä pääse erikseen sanomaan ”hyväksyn tämän seurannan” samaan tapaan kuin vaiks nettisivuilla cookie bannerin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *